Followers

Iklan kejap..hehe

Follow my personal FB

Thursday, December 30, 2010

DIY Pomander Ball

Okay..arini  saye nak tunjukkan my DIY Red Roses Pomander Ball....

Sebenarnye nak wat pomander ball ni sgt2 la senang. Rasenye lagi berbaloi buat sendiri dari beli kt kedai yg da siap.Nape? Sebab if kite wat sendiri kite leh pilih nak bunga kaler ape,bentuk camne,ape yg kita nak letak..

Step 1 : 
Beli polisterin bulat (bentuk bola), bunga2 yg nak ltk kt pomander ball 2 (ikut citarasa masing2), glue gun,dawai (5-8cm) dan rantai utk gantung pomander ball 2 ikut labuh yg korg nak. Sume ni boleh beli kt kedai bunga or brg2 pengantin.

Step 2 :
Cucuk bunga2 tersebut ikut sesuke hati.korg punye pomander ball so korg punye suke la.hehehe. Pastikan setiap ruang polisterin 2 korg cover so xdela nmpk putih2 polisterin 2. Jgn kedekut sgt dgn bunga2 2. Nnt xlawa korg jugak yg malu. Hehe..Kat bawah ni contoh pomander ball yg da half covered with red roses

Saye xbuang daun2 die sbb nk jimat bunga.hahaha..lgpn nmpk more romantik bile ade bunga2 skali.hihi.. ;P


Contoh pomander ball yg 80% siap. (Sori gmbr xlawa.Camera handphone cap ayam kn..haha) Bunga xcukup so xnmpk penuh..yg ni kene beli bunga lg......huhu...

Sorila..xde bakat seni la gubah2 bunga ni..hehe..



Step 3 :
Bentukkan dawai jadi bentuk 'U'. Cucuk hujung dawai 2 kat polisterin. Gamkan guna glue gun or ape2 gam yg korg rase mampu menampung berat pomander ball tersebut.

Step 4 :
Gantung rantai pada dawai td mengikut labuh yg korg nak.Da siap!!


Contoh pomander ball yg da siap di gantung :
P/S : Ini mini pelamin DIY saye..hihi..


Reminder utk b2b yg nak wat pomander ball sendiri (based on pengalaman saye):
  1. Nak beli polisterin 2 pastikan size die almost half dari size yg korg nak.Based on kes saye, saye beli polisterin yg agak bsr sbb xboleh agak bile da siap jd bsr mane. Pas tmbah bunga2 2 size pomander ball korg akan jadi almost twice bigger dr polisterin 2..Saye pny pomander ball jd slightly bigger dr yg saye nk.huhu..(lg bsr polisterin lg byk pakai bunga.) =_='!!
  2. Daun2 yg ade 2 menyelamatkan keadaan sekiranya bunga xcukup.daun2 2 pn da amik runag so jimat la sket bunga2 yg nak pkai..hehe
  3. Pastikan gam korg kuat.xde la pomander ball 2 jatuh ms tgh2 majlis.kan maluuuuu.... (nasib baik saye xkene cm2.hihi)
  4. Kalau nak lg romantik / nice korg boleh guna bunga2 yg same korg guna kt pasu..nmpk sepadan...
  5. Korg pn leh gantung cm kristal2 berjurai2 kat bwh pomander ball 2.sgt2 centekkk ok..saye ade tgk tp da lupe kt mane.if ade nnt sy tunjukkan.. :)

So that's all...good luck utk b2b yang akan buat pomander ball DIY yea... =)

3 comments:

  1. my dear,nak panggil u ape?hihi..btw, thanks share pasal pomander ball ne..ada masa nak buat jugak sendiri!

    ReplyDelete
  2. hi dear..u leh call me mizz or malyn.
    good luck with ur pomander ball yea.. ;)

    ReplyDelete

Countings...

Daisypath Anniversary tickers