Followers

Iklan kejap..hehe

Follow my personal FB

Thursday, January 27, 2011

Adat Orang Johor ?

Saje2 nak wat entri pasal ni.. Adat perkahwinan org johor mostly same je dgn negeri2 lain. Tapi yang saya tau adat 'duit tol' ni mmg adat johor. Apa 2 'duit tol' ?
  • Sewaktu pengantin lelaki /groom sampai, pengantin perempuan / bride telah pun sedia menanti di pelamin. Diiringi kompang & bunga manggar groom akan berjalan menuju pelamin. TETAPI..perjalanan groom 2 akan dihalang oleh beberapa kaunter tol ye..
  • Kebiasaannye pengapit groom td akan berbalas pantun dgn wakil bride. 1st tol ni biasenye org 'lama2' yg masih pandai berpantun. So peringatan kepada pengapit : Sila belajar mengarang pantun sekarang! hahaha...
  • Next tol (kandang2 jadi beberapa lapis tol.hehehe) biasanya terdiri dari kanak2 (dan yg xbape kanak2 mcm saye.hahaha) yang duduk depan pelamin. Selagi 'duit tol' xdpt jgn hrp dorg nak berganjak!So kenela sediakan duit ala2 duit raya, masuk dlm sampul, untuk diberikan kpd penunggu2 tersebut..Peringatan kepada pengapit : Sila sediakan byk2 'duit tol' utk cousin2 saye yg ade berderet2!hehehe..
  • Jumlah atau nilai duit 2 xpenting sbb tujuan utama 'tol' 2 diadakan adalah untuk menyakat pengantin dan rombongannya shj.hehehe..Kebiasaannya RM1 je diberikan sebagai 'duit tol'.Peringatan kepada pengapit : Sila tukar duit singgit2 kt bank kira2 RM100 sebelum majlis sanding saye yea..
  • Tol terakhir adalah pengapit pengantin perempuan. Biasanya pengapit ni akan duduk di tempat pengantin lelaki & menutup muka bride guna kipas tgn so groom xnmpk betapa cantik & ayunya his bride.hehe..untuk menyuruh pengapit tadi bangun, pengapit pengantin lelaki kene la hulur 'duit tol special'. Yang ni biasenye amount yang besar2 sket. Tapi seikhlas hati la kaannnnnnnnnn....Pengapit saye adalah adik saye. Jadi sebelum angka 2 >RM50 harap fhm bahawa die xkan bgn!Peringatan kepada pengapit : Sila sepak adik saya jika die xreti2 nak bangun!hahahahaha...

Lagi satu perkara yang saya baru je tau..rupa2nya mase rombongan pengantin lelaki nak balik, pengantin perempuan kene bagi mangkuk tingkat or 'mangkuk tepen' berisi makanan sebagai bekalan untuk perjalanan balik rombongan 2..kire cm adat je la. Biasenye dorg da siap bungkus dlm 'barkat' so xdela letak dlm mangkuk tingkat lg...Betul ke ni adat org johor??Ayah aku yg ckp psl ni so aku caye je la..

Dlm hati da berangan2 nk decorate mangkuk tingkat 2 ala2 cm hantaran.mesti terharu mak mertua aku nnt!hahahahahaha... *perasan!* Tapi...mase tunang ari2 aku da bg da mangkuk tingkat. Nyesal lak. Mintak blk boleh x ek?hahahahaahha... *kedekut gile aku nih!*.Nie la mangkuk tingkat yang wat hantaran tunang 2 :

 Sila abaikan latar belakang yg merepek itu.hehehehe...



Ade sape2 tau ape lagi adat Org Johor mase time kawen2 ni???

11 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. betul 2!!lafaz 2 xde kt negeri lain kn?
    actually ade entri khas psl ni nnt.nnt2 la br wat.hehe..

    langsungnye beberapa bulan lg..hehe..

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum amalina,

    hai, saya b2b johor. happy jumpa geng kat sini. adat-adat ni tak reti sangat la. just tau kuda kepang tak silap ada di johor je kot. eh, tempat lain ada ke tak ye? err.. lari tajuk tak? hi3x

    ReplyDelete
  4. yuhuuuu..jupe geng b2b jb lagik..best2 ;)

    lafaz keluarge sakinah tu rasenye mmg ade kat johor je pon..kalo xsilap lah..n then joget lambak termsk dlm kategori adat x? bestkan kalo buat
    joget lambak..hap-Pening gitu ..hahhaha

    tp kan biasenye yg amek dwet mase tol kat pelamin tu is mak andam,,even though pengapit kite adelah kwn2 or adik beradik..bisenye lah yg sye selalu tgk..xtau lak kalo aft tat mak andam pass dwet tu kat pengapitkan ;)

    ReplyDelete
  5. cik syahira : yup.kuda kepang ade kt johor je.best gak kalau time kawen wat persembahan kuda kepang..kn?hehe

    yana: joget lambak rasenye tmpt lain pn ade gak..kn?xtaula.rasenye cm2.tp kalau nk wat joget lambak mlm2 pas rewang r seronok.hehehe.. =)

    ReplyDelete
  6. hi b2b jhr.sy pn org jhr.bangga jd org jhr :)
    part plg suke ialah time keluarga sakinah.mesti touching

    btw.slm kenal.dh follow awak.follow me back :)
    http://blogkawenkita.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. en. kayrul dn cik nadua : hi..2 la.my fiance xtau ape 2 keluarga sakinah.so die xde prsn lg.hehe..salam kenal 2.. =)

    CatlinaFly: oohh..yeke..entry da publish 27hb tp pg td busy sgt so xsmpt cek nama ade ke x..xde xpela..hehehe

    ReplyDelete
  8. yes...bkn takat di johor, melaka pun gitu... senang cete SELATAN... family sham pun mcm tu gak..hehehe sonoknye jd org selatan..MERIAH kan.. tol jgn ckp.. smpai kusi pgntin laki pun diorg duduk..dah pesan kat bakal tunang ,,, tol byk2...msk kan singgit pun takpe jnji semua dpt.....saje je TOL tu nk bg meriah..kan u...

    ReplyDelete
  9. betul!!2 yg seronoknye kahwin kt selatan nie..
    duit 2 xpenting.yg penting meriah.. =)

    ReplyDelete
  10. Unik adat kahwin orang johor, siap ada tol tu.

    ReplyDelete
  11. mohon jasa baik..kepilkn contoh berbalas pantun..email pd sy:ili_mira@yahoo.com.my

    ReplyDelete

Countings...

Daisypath Anniversary tickers