Followers

Iklan kejap..hehe

Follow my personal FB

Wednesday, July 20, 2011

Berhati-hati membuat loan... Part 2

Sorry ye kawan2. Ni sambungan kisah semalam.So...here's 3 situation that happens in my office :

  1. A buat loan menggunakan IC & payslip B. Duit loan masuk akaun A but B yg bayar hutang bulan2 sbb guna Biro Angkasa. Company wajib potong ikut list yg diberi oleh Biro Angkasa so selagi xdapat report / arahan / etc company akan terus potong gaji B bulan2.
  2. A bagi payslip & copy IC to B untuk buat loan. B uruskan tapi xde ape2 cerita. A assume loan xlepas sebab dia xlayak ke ape... Tiba2 dapat arahan Biro Angkasa utk potong gaji A bulan2 sebab loan da dibuat dan dimasukkan ke dalam akaun A (supposedly) tapi A tak tau pun die ade akaun bank tu. Boleh gitu??
  3. A curi payslip kosong dari pejabat then print or forge that payslip using B's name (who's not even a staff) with C's payroll (ID) no. Ends up gaji C sepatutnya kene potong bulan2 sebab Angkasa bagi that ID no untuk dipotong. (luckily for this case bila kitorg tgk nama yg dihantar Angkasa tu bukan nama staff kitorg langsung, so we just lodge a report)
Apa yang berlaku adalah...staff2 yg menjadi mangsa ni report pada kami (Unit Gaji) then after we did our investigation, mmg ade something fishy lah kan? We consult with our legal officer and he did everything necessary (get copy of document, call the necessary person,etc,etc) and we lodge a police report.

That guy is really smart. Siap forge signature our HR Officer and siap buat cop our company lagi. Malangnya cop tu salah saiz & design. Tak pernah plak kitorg ade cop macam tu. Hehe... I pun cuak jugak. Sebab I'm one of the officer yg boleh sign 'certified true copy' for any copy of IC & payslip. Manela tau kalau2 die forge my signature pas2 I plak terlibat same. Nasib baik xde. Huhu..... (Ke die xforge sebab my signature terlalu hodoh untuk ditiru??hehehe....)

Next we set up a trap. We get someone outside untuk call that guy (dengan kehadiran polis ye kawan2) menyamar jadi our staff and called to ask on how to make a loan. That guy agreed to meet. Siap bagi full name & IC no lagi bila kitorg mintak. Konon2 takut kene tipu so mintak full name ngan IC. Bodoh jugak mamat tu sebab bagi. Hehehehe...

Sepatutnye appointment with that guy pukul 2. I linger around tempat appointment tu but sampai pukul 2.15 xnampak pun muka that guy. So....dengan terpaksa kene la balik ofis (ingat boleh suka2 linger around lama2? macam xde keje je kan ko amalina?hehehehe.....)

Next thing I hear, police da tangkap that guy. Tapi bukan kt tempat yg da dijanjikan (sebab that guy agreed to meet at a public place). Polis tangkap before that guy sampai kt tempat yg dijanjikan tu. Kt parking lot. Maybe sebab xramai orang kot kat situ....

Huh!! Melepas nak tgk drama polis tangkap penjenayah! Baru nak feeling2 macam spy. Hahahahaha.. But I think me and my bff, Erin makes it too obvious la. Tgk muka kitorg da tau ade something fishy. Xsesuai langsung jadi spy!! Hahahahaha

Oh ye. our staff yg jadi mangsa tu da tak perlu dipotong gaji bulan2 after lodge police report tu. Investigation pending lagi but clearly tu fraud kan? So dorg tak bertanggungjawab lah. Cuma...untuk gaji yg telah pun di potong beberapa bulan tu mmg xde harapan nak dapat balik lah. Kesian jugak. Da around 1k-2k jugak gaji dorg yg da kene potong. Huhu... Takpe lah. At least terlepas dari hutang 30k-40k kan??

So korang... Sila lebih berhati2 dari sekarang!!

    8 comments:

    1. sumpah tak faham dgn biro angkasa la apa la.haha.doa jelah dr terjebak benda2 mcm ni.haish.

      ReplyDelete
    2. Elok pun dah kena tangkap. Kalau nak buat loan better gi berurusan ke bank direct kan. Tak payah pakai orang tengah.

      ReplyDelete
    3. LisaLisut : hehe.did i use terms yg org lain xfhm?ehe...xpelah.yg penting sentiasa hati2 je bila bg IC or payslip pd sesiapa pun...

      kasut pink : betul!rase mcm lagi selamat camtu...

      ReplyDelete
    4. scarynye takut terkene, padan muka dah kene tangkap igt leh lepas camtu jek...

      ReplyDelete
    5. sblm ni amik endah x endah gk sal copy ic..tp haritu mse buat loan, wakil developer pesan..ic kalu nk bagi kt sape2 kne tulis salinan kt bucu kiri/kanan.. =)

      ReplyDelete
    6. ish, scarynyerr. tu la, bahaya ar pakai orang tengah camtu

      ReplyDelete
    7. 2 la pasal...skrg ni org nak menipu mcm2 cara ada.dasyat betul.sebab tu kite sume kene hati2 dgn org2 yg camtu..

      ReplyDelete

    Countings...

    Daisypath Anniversary tickers