Followers

Iklan kejap..hehe

Follow my personal FB

Tuesday, August 02, 2011

100 days without make-up - The Challenge

Last weekend berjaya berdating! Hehehe... Its been a while since we last have a real date. Without any rushing, shopping, full of wedding stuff, etc. Rase seronok plak. Hehe... Ape kaitan dengan The Challenge kat atas tu? Ada.Ada kaitan....

On Saturday both me & Mr Fiance had a facial treatment kat Praise Beauty & Slimming Centre, Ampang. Actually dalame beli deal ni kat Groupsmore. Da nak expired barula terhegeh2 nak buat. Beautician kat sane recommend me to use SilkPeel Machine since my skin condition is very bad. VERY VERY BAD. (I don't know what's wrong tapi my skin ni makin lama makin teruk lah! Taktaulah kenapa... Huhu...). The treatment looks good but bila dapat tau 1 treatment cost RM290 mmg tak payah lah. Banyak lagi boleh buat dengan duit tu. So I opt for another treatment yang murah. Tambah lagi RM68. Mr Fiance switch to Deep Cleansing & Firming Treatment tapi kene add RM72. (Treatment dia ade kene karen-karen lah! Hehehehehe..)

During treatment the beautician nasihatkan I stop using any cosmetics. Just to repair my skin. She said I have a VERY, VERY Sensitive skin so its prone to breakouts, blackheads, whiteheads, acne, jeragat, sumelah! She suggest that I just use skin treatment cream and just stop at that. Maknanya lepas cleansing, toning, serum, eye treatment, moisturizer then dah cukup. Tak payah mekap, bedak, bagai...Adehhhhh. Cukup confidentkah saya? Huhu..

So I decided to start my own challenge. 100 days without make-up - The Challenge. Lets see my progress :

 Day 1
Muka stil merah2 resulting from facial treatment the day before. Back from Nurul Shukor Touch. Bought 2 deals from MyDeals. RM25 for Hair Treatment+Wash+Cut+Blow...Best! Walaupun muka buruk, tapi rambut cantik Hahahaha. Apakah perumpamaan tu? ;P

Day 2
Staying at home. See the red blotches on my cheeks and forehead? That's the JERAWAT!! Demn!!!!

Today is Day 3...going to work bare faced. (Gambar takde sebab malas nak snap. Haha). Nebes gak mula2...but setakat ni takde sape komen lagi. Maybe sebab I'm not using too much make-up pun everyday. Kalau pegi keje just Compact Powder, Blusher & Lipgloss je. So maybe tak nampak drastik sgt pun  perubahan. Takpe2...kite teruskan challange ni selagi boleh. Huhu~

Korang....ade advice tak camne nak elokkan kulit muka? And also...camne nak kuruskan badan? I need to lose 3kg!! Ramadhan ni harap2 turunlah 1kg (tanpa perlu bersenam). Hehehehe..... ;)


Happy Fasting Everyone!!

P/S : Boo-boo...rasa sangat ranggi la kuar dating naik Ford 4WD tu.. Tak sesuai langsung dengan kita. Kereta besar bagak tapi skali turun kereta 2org yg comel2 jeee...hahahaha. Mungkin kita sesuai dating naik Saga u je. Takpun Viva I  je. Lagi sesuai dgn saiz badan kita. Hahahaha....

4 comments:

  1. salam dear. i ni just blogwalking je, and b2b jugak tapi xde blog. huhu.. i suggest u tgk link ni
    http://www.miracle-tab.com/

    i dah pakai almost 3month. kulit i masalah sama mcm u. skrg semua tu dah xde. tinggal parut je..tu pun dah fade. and berat so far dh turun 3kg, without extreme diet pun.

    u should try. dlm sebulan insyaAllah da bole nmpak kesan. gutlak dear!

    ReplyDelete
  2. tqvm for the suggestion dear...oraite.nnt i check out the web k?thanks again... =)

    ReplyDelete
  3. heheheheh..yup, i pon if xkeje...xsuke pakai make up beb..wlupon xconfirdent nye kuar umah tanpe bedak atleast..tp tu la time nak baiki kulit kan?heheheheh :)
    try amik Virgin Coconut Oil...it is good for skin especially for breakouts jugak..coz die bersihkan darah u n kuatkan ur immune system....

    I pon makan virgin cocnut oil stiap hari n dah sthun lebih i pakai..i noticed,kulit u akan nampak bersih n glowy :)

    ReplyDelete
  4. a few people pn ade suggest try VCO catalyst tu...betul ke berkesan?I bab makan2 ni tkt sket.hehe.but rase2nye nak try sebotol la.tgk dulu camne.kalau ade hasil boleh continue je..

    thanks for the advise babe.. =)

    ReplyDelete

Countings...

Daisypath Anniversary tickers