Followers

Iklan kejap..hehe

Follow my personal FB

Tuesday, May 15, 2012

Set Pengurusan Uri

M2B and other mummy mungkin pernah dengar pasal set ni. Aku baru je tau psl set ni. Mungkin sbb xpernah preggy b4 ni jadi xpernah pedulik. Hehehe...Yg aku ingat dulu masa Along bersalin abg ipar aku bersusah payah basuh, bersihkan & tanam uri anak2 dia. Aku? Jgn harapla nak tolong! Ngeri okeyh?Heheee...

Meh sini aku explain apa itu Set Pengurusan Uri

Set Pengurusan Uri ni terdiri daripada bahan-bahan yang digunakan utk menanam uri iaitu :
  • Periuk tanah
  • Garam
  • Asam Jawa
  • Kain putih
  • Sarung tangan latex
  • Panduan menanam uri
Harga set ni berbeza2 ikut brand. Yg paling glamer yg aku tau set Shadira & Grandma Secret. Range harga RM20 - RM40. Yg aku tgk kat Baby Expo haritu harga asal RM40. Kat sana dapat RM25. Ok r tu...




Aku sarankan kat M2B especially utk yg 1st time dpt anak tu supaya beli set ni. Kenapa? Sebab biasanya lelaki ni mana peduli benda2 mcm ni. Nanti da nak kena tanam baru terkial2 nak cari. Mcm Mr Hubbee aku tau dia mmg xle diharap nak cari benda2 kat atas tu sebijik2. Baik aku siapkan 1set terus. Tinggal dia uruskan je nanti. Bila kita baru lepas bersalin nnt ingat ada tenaga ke nak lyn laki yg kejap2 tanya kat mana garam,kat mana asam,macammana nak basuh,macammana nak ikat,macammana nak tanam,etc...Tak kuasa aku nak layan! Nah. Amik 1 kotak ni. Sila uruskan sendiri. Keh3...

Kat bawah ni sekadar berkongsi ilmu... dipetik dari sini

MENANAM URI ANAK
  • Uri atau dikenali sebagai placenta, dan juga disebut tembuni.
  • Uri jangan dibuang atau ditinggalkan di hospital. Uri adalah teman rapat/kembar bayi semasa didalam kandungan dan uri amat penting kepada bayi.
  • Uri perlu ditanam dengan segera bagi mengelakkan uri busuk. Jangan disimpan uri hingga dua tiga hari baru dibasuh. Orang tua kata tidak elok. Kalau boleh, cepat-cepat basuh. Contohnya, kalau dapat uri pagi, petang dah tanam. Simpan di peti ais beku jika tak sempat basuh uri tersebut pada hari yang sama/segera. Uri perlu diuruskan dengan baik.
  • Jangan mengikut kepercayaan karut-marut masyarakat Melayu yang diwarisi turun-temurun. Semoga, kita dapat menghindarkan diri daripada amalan khurafat ini, yang dibimbangi boleh menjejaskan akidah kita tanpa sedar.

 Cara menguruskan uri


1) Mulakan dengan baca Bismillahirahmannirrahim.
2) Cuci bersih-bersih hilangkan darah-darah. Jangan guna sabun/shampoo.
3) Bilas dengan air bersih sambil berselawat dan doa yang baik-baik (Untuk pastikan uri tersebut bersih dan suci)
4) Cuci uri dengan garam. Lumurkan garam dan cuci bersih-bersih.
5) Cuci uri dengan asam jawa. Lumurkan asam jawa dan cuci bersih-bersih. (Untuk hilangkan bau hanyir darah)
6) Perahkan 4 biji limau ke atas uri hingga naik bau limau dan untuk harumkan uri.
7) Letakkan dalam plastik mudah reput seperti plastic tesco, letak garam kasar dan asam keping. Ikat seperti sup bunjut.
8) Letak dalam kain putih dan ikat kemas-kemas seperti sup bunjut.
9) Gali tanah sedalam mungkin, agak-agak tidak dibau/dikesan dan dikorek anjing nanti atau binatang –binatang lain nanti
10) Baca Bismillahirahmannirrahim dan selawat semasa letakkan uri dalam dalam dan timbus.
11) Tanam ditempat yang bersih dan selamat. Contohnya perkarangan surau/masjid.
12) Letak batu sebagai tanda bagi memastikan tidak digali oleh anjing dan binatang2 lain.
13) Jangan di letak lilin dan barangan sebagainya yang boleh mendatangkan syirik dan khurafat.

*Motif tetibe letak gambar ni?Takde. Saje sebab comel. hehe...*

Hukum menanam uri adalah HARUS. (JAKIM)
• Uri tersebut perlu dibasuh dan ditanam di dalam tanah supaya ia tidak dimakan oleh haiwan.
• Uri orang-orang Islam adalah suci dan dengan itu tidak boleh di bakar atau dijual. Mana-mana orang Islam yang melahirkan anak di hospital dikehendaki membawa balik uri-uri itu untuk di tanam di tempat masing-masing
• Amalan menanam uri bayi dengan lada hitam, paku, pensil dan sebagainya adalah amalan khurafat.

9 comments:

  1. Gadis pun baru tau ade set ni..
    nnti nak kene cari juga ni..

    thanks for the info...^_^

    ReplyDelete
  2. welcome dear...info ni mmg berguna kan? :)

    ReplyDelete
  3. agak2 madir bole x uruskan uri tuh nti tanpe set2 ni?
    ehhmmm..kne tanye balik ni...mcm zsure jek..hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muz mmg aku tau confirm2 sume benda dia xreti nak cari.haha..baik aku beli set ni.aritu tunjuk kat dia, dia pn agree beli benda ni. nasib aritu terlupa nak pusing blk beli.haishh...

      Delete
    2. Beli cangkul gak..hehe yg kecik pun jdla..janji leh korek tanah nk tanam uri..biasa basuh2 uri ni org2 tua...husband tlg tanamkan

      Delete
    3. Hehe...cangkul pakai yg ade kat rumah je la kot?
      Korek guna tgn xboleh ke?Hehehe...
      Tu la..masalahnya zaman moden skrg ni mana ade org tua duduk dgn anak2 lagi.kena la pandai2 uruskan sendiri... :)

      Delete
  4. xsangka ada set ni. tp nora belum lg. saje tambaj ilmu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe dear...ilmu tak salah belajar even belum preggy pun.mana tau boleh membantu org lain kan?insyaallah nnt ade la rezeki u.. :)

      Delete
  5. assalamualaikum...maaf la kalau tumpang iklan.. hihihihii..
    boleh dapatkan set pengurusan uri papa harraz kalau sesiapa berminat...
    http://set-pengurusan-uri-papa-harraz.blogspot.com/

    ReplyDelete

Countings...

Daisypath Anniversary tickers