Followers

Iklan kejap..hehe

Follow my personal FB

Monday, August 27, 2012

Aku & Travel System....

*Entry bebelan super panjang beserta gambar2 menarik hati ikhsan Mr Google. Heheheehe..*

Sejak dari awal aku dah menitikberatkan kat Mr Hubbee untuk consider beli stroller+baby carrier/car seat utk Little Jr. Aku mmg dah decide utk beli travel system je. Kenapa? Sebab aku bekerja. So aku rasa better ada baby carrier. Pagi2 xyah nak kejut2 Little Jr bila anta ke nursery or babysitter..Konon2 nak beli masa aku dalam pantang nanti. Tapi bila Mr H cakap nak bwk aku & Little Jr balik KL lepas 2 minggu bersalin, of course la baby carrier/car seat tu kena ada kan?


Ciri2 yang dikehendaki:
  • Travel System yang selamat & mengikut piawaian yang ditetapkan
  • Menepati budget
  • Mudah diuruskan kalau keluar sorang2
  • Boleh guna lama (berkualiti & adjustable dari infant sampai toddler)
  • Comel (eh...boleh tak?hehehe)
After a few months men'survey'...ni lah antara travel system yg menjadi pilihan :


Haruslah Quinny Travel System menjadi idaman... Haritu kat Wangsa Walk aku tgk ade Chinese couple ni pakai Quinny. Laki tu dgn selamba je bukak baby carrier die then lipat stroller masuk bonet kete. Sebelah tgn pun boleh!Sungguh bergaya! Tapi....apakan daya..Harga dia dah terover budget lah. Huhu..


Pilihan seterusnya adalah Esprit Sun 11 Travel System. Kenapa? Sebab murah. Hehehe...Lagipun dia nampak kecik & senang utk di'handle' oleh aku seorang. Dari masa Baby Fair kt Mid Valley bulan 3 aritu aku da aim travel system ni.


Halford Cosmo DX ni pun agak menarik jugak. Harga lebih kurang dengan Esprit Sun 11 tu. Tapi nampak macam lagi kukuh..kan?

*Apesal aku tak terfikir nak survey brand Sweet Cherry hah?? Lepas my bff, Irmalind (stroberi.dan.cokelat) mention dia beli Sweet Cherry baru aku terfikir.. "Aah la...nape aku tak survey harga Sweet Cherry jugak??". Dush!!


SIL pakai Graco Travel System ni...Nampak sturdy & berkualiti. Tapi warna tak comel lah! Hehehe... Lagipun harga over RM1k...




Memandangkan Mr H mendapat bonus & juga duit raya dari companynya maka...Rabu lepas (22 August 2012) aku & Mr H pegila ke Fabulous Mom kat UK (Ulu Klang ye. Bukan United Kingdom.keh3...) sebab nak survey Esprit dgn Halford Cosmo DX tu.. Sampai2 haruslah aku usha stroller mahal2 dulu. Quinny, Peg Perego, etc... Berangan tak salah kan?Hehehehe.... Akhirnya kitorg beli jugak Travel System kat Fabulous Mom ni.. Nak tahu Travel System yang berjaya mengkopakkan poket Mr H??


Ko faham tak?? Halford S8 Pramette ni takde langsung dalam list aku!Masa kitorg pegi tu Halford Cosmo DX tu takde stock. Kalau nak kena tunggu. Aku ok je sebab byk masa lagi b4 aku bersalin. Setakat tunggu sebulan dua boleh je...tapi dari awal kitorg sampai Mr H tak abis2 usha stroller ni...Akhirnya kitorg amik jugak. Tapi bukan warna merah ni. Warna coklat. Aku try google takde lak warna tu. Maybe sebab baru kot....

Alasan Mr H kenapa nak beli stroller ni :
  • Nampak smart (OK. Mmg smart la..Aku agree part ni)
  • Lebih kukuh dari Esprit or Cosmo DX
  • Fabric lagi berkualiti
  • Liner lagi tebal & selesa utk Little Jr
  • Stroller boleh recline sampai abis & carrier nampak lebih selamat utk baby
  • Boleh forward or rearward facing
  • Tak malu kalau Mr H yg tolak stroller (apakah alasan ni??)
Balik2 terus Mr H pasang carseat tu. Dan2 tak nak bukak dari kereta walaupun baby nye takde pun lagi. Heh! Setakat ni aku takleh bagi review lagi utk Halford S8 Pramette ni sebab tak try dgn baby lagi. Tapi apa yg aku boleh cakap adalah....

Halford S8 Pramette ni adalah BERAT dan BULKY!Tapi...sangat SELESA utk baby & CONVENIENT utk mummy! Shopping basket yg besar tu haruslah mummy manfaatkan sebaik mungkin..kan? Hehehe... Bila aku cakap stroller tu berat,korang nak tau apa Mr H jawab?? "Ala...u kan nak kurus lepas bersalin. Anggap la exercise setiap kali angkat stroller tu...". Cisss!!!!!!!

BTW, Fabulous Mom ada promotion PWP. Sebab aku abis RM1k kat sini, maka aku entitled utk beli 10 Nursing Bra dgn harga RM10/pc. Normal price RM39.90. Tapi aku rembat 5 helai je. Sebab hari sebelum tu da rembat 3 helai kt tmpt lain. Nyesal. Kalau tau beli kat Fabulous Mom je. Murah!

Oleh sebab bonus Mr H masih ada berbaki...maka Sabtu lepas aku dapat ini pulak :



Mmg takde kaitan langsung dgn baby! Mr H cakap hadiah utk aku. Hehehehe.... Adalah sangat tak sesuai utk bilik tidur yg sekangkang kera utk letak TV yg besar gedabak. Sambil baring atas katil aku rasa macam besar gila muka org dalam screen tu. B4 ni pakai tv kecik yg tebal tu aku rasa sesuai la utk bedroom...Korg rasa tak yg ini adalah pembaziran? Padahal duit tu boleh guna utk beli brg2 baby lagi kot (mummy mode ON)..... Aku ada perasaan membazir tu..... (-_-")

P/S : Pembaziran seterusnya......adakah perlu baby pakai air-cond? Mummy tak perlu sebab mummy org kampung. Tak tahan tido pakai air-cond lama2.. Tapi daddy nak pasang air-cond utk baby...Haishhhh... Membazir kah??

13 comments:

  1. wah..bestnye malin dah beli stroller..yana tgu bersalin la sbb mak mertua nak sponsor stroller..ehehe..ingat nak beli sweet cherry..dah survey kat jusco n harga affordable la..carseat tgu bonus awal tahun..ngam2 lepas pantang kan..
    peh..tv tu kl ikut mode m2b ni mmg sah2la membazir tak kena tempat..kahkah..=P..rezeki baby kan..mcm2 dpt =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lahhh....sebelum duitnya abis kat tempat lain baik beli brg2 baby. Hehe..Nyesal gak tak teringat nak survey Sweet Cherry.beli Halford ni pun mcm impulse je. Tapi da hubby berkenan nak wat camne..TV tu mmg xtau la ape mimpi hubby nak beli..terasa gak membazir.hehehe

      Delete
  2. emm..dikala musim panas,aircond sgt berguna..esp if baby nye kulit sensitif..asik nk naik ruam..e.g mikhail..seb bek mmg bilik aku dah ade aircond..pasang mase kawen..kalo x, kopak aku nk membeli nye..huhu..sweet cherry ok..harga pun ok..tp kne le pilih model yg betol..jgn jd cm aku..pdn muka aku! :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la...aku xske air-cond.xthn.orang kampung lah katekan.tido umah muz hari2 pakai air-cond aku rs cm nk demam.keh3...tp muz lg risau kalau bby xthn panas..hmm.tahla..tgk la dulu camne..budget mmg da ade.tp...aku xsuke tido air-cond lah..kampunglah kate kan..keh3..

      aku tak terfikir nak survey sweet cherry pny travel system weyh.sbb da berkenan ngan esprit or cosmo dx tu. da beli s8 ni nak kate nyesal tu xdela sgt.cume xtaula camne aku nak handle sorg2 nnt.huhu~

      Delete
  3. as a Halford S8 Pramette user utk my 3moths baby memang sangat puas hati. seriously xrugi beli stroller neh. sama la kita beli stroller neh pun sengaja.sebab husband da bkenan jugak. tp minr colour coklat.merah da abes.

    so far pakai memang puas hati n senang nk handle. bole adjust n jatuhkan sampai abes. yg penting storage die besa n bole letak byk barang. compared ngn sweet cherry storage die kecik sket dari yg neh. hihi. sbnrnye mula2 dulu pun mmg nk beli esprit or scr6 tu.sebab cantik n nampak compact. tapi bila da beli s8 neh than tengok dengan scr tu byk jgk la beza die. like mine pakai myvi je. kalau pakai scr bila lipat utk simpan xmuat nak letak kt bonet myvi tu. kena letak kt seat belakang. s8 neh bila fold dia panjang so muat la masuk dalam bonet tapi da xmuat nk letak barang banyak2 sgt. sebab kan s8 neh lipat style payung so die senang sket kot nk handle. then kt belah tepi tu ade handle tuk kita pegang n angkat. u wont regret buying it! hihi. paling suke kalau lay down kan seat die jadi ala2 pramette tu sbb baby mengadap kita n tengok die baring dalam tu pun selesa jek sbb seat die tebal.even my baby pun suka duduk dlm stroller tu hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Really??lega gak dgr u ckp camtu.sbb cari review s8 ni mostly ckp besar&berat.tp mmg nampak selesa pn utk baby.bab letak kt bonet tu my car muat je.sbb bonet besar.I risau tkt ssh nak handle je b4 ni.kalau u ckp ok..mknenye mmg worth la beli.hehehe..lega sket ada dgr good review.thanks dear.. :)

      Delete
    2. s8 neh mmg besa n berat tapi ble da bese pakai nnt ok je sebab da teror kan.hihi.lagi pun nak bukak die ala2 kte lemparkan stroller tu.then ble nk fold tarik je handle kecik tu kan.hihi. u r most welcome :)

      Delete
  4. Berapa ye harga Halford S8 Pramette travel system ni? Beli kat mana murah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry.xingat exact harga.tp dlm RM9++ xsilap.beli kat Fabulous Mom..
      Xsure la kat situ paling murah ke x sbb beli pn on the spot je.xde survey tmpt lain pn harga s8 ni..

      Delete
    2. Kalu kt One Baby World,skarg ni harga dlm RM RM879.20 ...

      Delete
  5. Kalu kt One Baby World,skarg ni harga dlm RM RM879.20 ...

    ReplyDelete
  6. target nk ambil combil well comfort(rm1099)..ronda2 jumpa s8 tgk best..tp berat sgt2(10kg kot)..beli mula2 rasa nyesal..tp bila bnding blik mmg berbaloi sgt2..wlaupun combi ringan tp s8 mmg selesa

    ReplyDelete
  7. Assalam..
    Sy pn bli s8 ni..na tnye la klo kte na pki carrier tu kt stroller..bhgian seat stroller tu bole bukak ke?

    ReplyDelete

Countings...

Daisypath Anniversary tickers