Followers

Iklan kejap..hehe

Follow my personal FB

Thursday, October 18, 2012

Keputihan semasa mengandung? Review Feminine Wash Susuk Dara from me!

Harini aku nak buat review. Review xbape review sgt lah.. Just nak share pengalaman aku...

Aku tak tau la korang2 yg mengandung ada masalah ni ke tak. But aku ada. Masalah apa? KEPUTIHAN. Ye. Malu utk mengaku but its the truth. Dari awal preggy mmg ada lah sikit. Tapi sejak masuk 3rd trimester masalah keputihan aku bertambah teruk. Sampai aku jadi xselesa. Tak gatal ke apa but korg leh rasa ada 'liquid' yg keluar dari Miss V. Mmg la tak selesa..kan?

Aku pernah cite pd doctor pasal ni but dia mention yg perkara ni normal utk pregnant woman. Asalkan cecair yg keluar tu tak terlalu byk, berbau or berubah warna (from putih jadi kuning or kehijau2an). Sebab itu tanda2 infection. Memangla takde sampai camtu but sebagai perempuan kita still rasa tak selesa kan? Especially bila nak "bersama" husband. Malu laaaaaaa.....Tu kan "ASET" kita utk suami kan? Ngeh3...

Mr H ada tegur pasal keputihan tu...malu ok bila laki sendiri yg tegur. Kalau kau, malu tak? Kita mestila nak bg yg terbaik utk suami walaupun tgh mengandung. Actually Mr H takdela complaint ke apa. Cuma dia tanya tu normal ke? Ke ada sakit? Kalau sakit, kite pegi jumpe doctor. Dia tak nak apa2 jadi kt aku or baby. If keputihan tu normal utk org mengandung, biar je la. Tapi...kau gila nak biar kalau laki sendiri da tegur?? Of course la aku berazam nak buat sesuatu!

A friend of mine kena keputihan yg teruk. She's 7 months pregnant now. Doctor siap ambil sampel keputihan tu then hantar ke lab ok?Result keluar...dia kena infection so doctor prescribe ubat. Utk aku...doctor xbg apa2 ubat pun. Just nasihatkan pastikan area tu sentiasa kering,bla,bla,bla...the usual stuff. Aku try guna feminine wash biasa tapi Mr Hubbee bising. Takut ada effect or tak elok utk baby,bla,bla,bla... aku pun takut jugak sebenarnya. Hahaha....

Then aku jumpa product ni. Actually dalame gak dgr psl brand ni. Tapi takde kepentingan lagi masa tu. Tapi tergerak hati nak try. Aku ada email sorg blogger ni tanya psl feminine wash ni. Tapi bila aku ckp kat Ibu, Ibu cakap kawan dia ade jual. Then esoknya Ibu terus belikan utk aku.. Product apa yg aku maksudkan? 



Miss V Susuk Dara Cool Medicated Feminine Wash
Price : RM 48.00 (100ml)

Kandungan: herba arab, cengkih, extrak sireh dan manjakani

Actually, aku baru 5 hari gunakan Feminine Wash ni. First time pakai malam sebelum tido....masa mula2 kena Miss V, perrgghhhh....satu perasaan pelik sket. Dia cam pedih2+sejuk. Terkejut gak aku. Byk sgt ke aku pakai? Mula2 kena terus rasa pedih+sejuk tu. Tapi kat Miss V je yg rasa camtu. Kat kulit tak rasa apa2. Macam sapu ngan sabun biasa je rasa kat kulit tu. Aku mcm cuak2 gak. Tapi basuh je la. Keringkan. Pastu aku rasa nyaman je...Kat area Miss V tu selesa je sampai pagi.


Esok pg aku pakai lagi. Rasa pedih tu da kurang. Sejuk je rasa....Kat office pun rasa selesa je sampai ptg. Malam before tido aku pakai lagi. The next day aku pakai, pedih dah takde. Tapi ptg tu bila aku pegi toilet, kat pantyliner ade 'liquid'. Tapi bukan keputihan yg biasa tu. Dia cam pekat+kenyal+warna kuning2 sket. Tak la banyak gila. Tapi pelik... 

Mlm tu kuar lagi...aku cuak jugak sbnrnye...Mana r tau tu tanda2 nak bersalin ke..Tapi takde plak rasa sakit nak beranak ke, baby mengeras ke,contraction ke, Braxton-Hicks ke...So aku ignore je la. Lepas tu dah takde kuar2 lagi dah sampai harini. Aku syak liquid yg kuar tu maybe kotoran2/daki2/bendasing yg ada dlm Miss V aku kot. Aku google tgk gmbr yg org lain post lagi geli+menakutkan+nak muntah dari ape yg kuar kat Miss V aku. Alhamdulillah la aku xkuar camtu. Hehehe....

So far....aku mmg recommend la Feminine Wash ni. Perempuan mengandung mmg boleh guna. Serius best. Rasa mcm nak pakai selalu tapi aku takut tak elok plak. Tapi org cakap guna byk2 kali sehari pun takpe sbb FW ni guna bahan semulajadi, tak keringkan Miss V, tak menyebabkan iritasi, etc.... But aku stick to rutin aku je lah. Pakai 2x sehari. Pagi & Mlm. So far....nampak lah kesan dia.

Aku tau ade yg cakap mahal RM48 utk cuci Miss V je. Aku pun rasa camtu mula2. Tapi bila Mr H da tegur, haruslah buat sesuatu!! Lagipun pakai FW ni sikit je. Aku guna sikit sgt2. Sbb nak cuci area Miss V pun bukan besar sgt area tu kan? Pada aku berbaloi je...

Lagi satu....FW ni boleh guna lepas bersalin. Org ckp elok utk kecutkan luka, kuarkan darah2 kotor,darah nifas,darah bayu...Boleh guna macam bertangas. Letak air panas dlm bekas, tuang FW ni sikit then bertangas la. Yang ni aku takleh bagi review sebab belum bersalin lagi. Hehehe... But so far...keputihan aku dah ok!! Weeeeeeeeeeeeeeeeee....... Malu aiiiiii...............Hehehehehe........... (^_^)

Disclaimer : Aku tak jual produk ni. Aku nak share pengalaman je. Hehehe...BTW...aku beli Masker Vagina tu jugak. Pun baik utk keputihan,hilangkan daki,etc... Perempuan mengandung mmg boleh pakai. But aku tak pakai2 pun lagi sebab....M.A.L.A.S. Hahahahahaa... Ai is sori. Nanti kalau da pakai baru boleh review. Hahaha..... *winks* ;D

21 comments:

  1. ko bli kat ne weh? aku dulu cmtuh gak..keputihan melampau..tp pas beranak da ok...bile lepas jek period first ari tuh, keputihan dtg balik arr..aku ade gune FW gak..tp xde la kurang kan sgt pun...still ade..cume kurang cket la..tp cm ko trus ilang..aku nk gak pakai..huuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ibu aku belikan kt kwn die.ko nk try ke?nnt aku tny kan..so far aku pakai ok la.da xbyk cm b4 ni.miss v kte mmg ade pelembab natural so ko xle r expect die kering sekering2nye.2 da jd xelok lak.tp selesa weyh pas pakai..rase nk pakai selalu je.haha.tp aku lum test pakai ms husband ade.nnt yg 2 kte story mory kemudian k?hahaha ;p

      Delete
  2. Replies
    1. Errr...welcome??xtau np u say thanks tp I assume I membantu sesuatu r.hehehe.. :)

      Delete
  3. I baru start ada masalah ni sejak masuk 8th month ni. Siyes tak selesa. nanti nak try cari seller dia. Skrg ni pakai lactacyd n feminine wipes, tp rasa macam kering pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try la dear..I xtau la org lain cmne but for me wash ni berkesan la..mmg pakai wash yg lain rs kering.tp kering yg xbest kalau pakai kerap sgt..kn?

      Delete
  4. i pakai jugak produk ni. tp bukan fem.wash la. i pakai jamu dia. masa lps diliver haritu darah nifas i mcm x abis keluar, elok je pakai jamu dia 3 hari...humn. mmg keluar segala benda2 yg pelik2 tu. tp lepas tu i rasa bersih gile..

    memang best sangat produk ni. yg paling best testimoni dari husband la.. ngeh3 :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhhh...tau jugak produk2 yg lain tu but preggy xle pakai kan?
      takpe2...tggu lepas bersalin nnt nak try produk yg u try tu...
      berkesan eh?? guna fw ni pn ade testimoni dr hubby gak..heeeeee *winks* ;p

      Delete
  5. Salam.Sy pengedar jamu susuk dara yg sah.Lawati pages sy di fb Red Daisy Jamu Susuk Dara @ Instagram Red_Daisy_jsd @ hubungi sy terus di 0193327553 untk lbh info..Now sy ada buat promosi untk set keputihan.Tq

    ReplyDelete
  6. sis tgh search produk ni utk preggy ..alhamdulillah jumpe blog awk
    sy preggy 5 bulan ada keputihan sikit..
    thanks ya.so preggy pon bole guna ya

    ReplyDelete
  7. Sy dh 32 weeks pregnant, ada jgak problem keputihan..so my friend suggest FW Susuk Dara, mmg best..

    ReplyDelete
  8. nak beli produk susuk dara boleh ke sini ---> http://jsd-aidawahab.blogspot.com/
    tq :)

    ReplyDelete
  9. thanx mrs emme...for the marvellous testimoni... FW Susuk Dara mmg best kan... sy pon pengedar Susuk Dara...feel free to share more infos psl Susuk Dara ni, boleh la pm sy ye... http://www.facebook.com/noorzakiahfadzillah.ahmad?ref=tn_tnmn

    ReplyDelete
  10. boleh hubungi saya untuk dapatkan produk2 susuk dara :)
    nk daftar agen pon boleh XD

    https://www.facebook.com/SusukDarajsdAidawahab

    ReplyDelete
  11. bagus kn mizzy jsd ni...saya pn pengedar jsd..bleh dptkan dr saya
    http://www.facebook.com/AidaZahraJsdara or ctact 013 4224675

    ReplyDelete
  12. Boleh hubungi saya untuk dapatkan produk2 jamu susuk dara.. :)
    Nk mendaftar sbagai agen pon boleh..!!
    Saya pengedar sah jsd area pasir gudang , johor..
    Ney sy.. Boleh sms / Whatsapp 017-748 7464 (EyLa)..

    ReplyDelete
  13. Boleh hubungi saya untuk dapatkan produk2 jamu susuk dara.. :)
    Nk mendaftar sbagai agen pon boleh..!!
    Saya pengedar sah jsd area pasir gudang , johor..
    Ney sy.. Boleh sms / Whatsapp 017-748 7464 (EyLa)..

    ReplyDelete
  14. Sy search pun trrus jmpe blog u. Tks dear for ur sharing. It really helps, sbb i tgh buat product comparison, xtau nk bli which 1 hu3

    ReplyDelete
  15. Hubungi saya untuk consultation..
    Saya perlu mengetahui masalah anda dan saya akan berikan saranan yang TERBAIK...
    Setiap penyakit ada ubatnya dan setiap perkongsian adalah RAHSIA...
    Boleh sms / Whatsapp 0197595039 (CT)
    Sila kunjungi FB Page https://www.facebook.com/CT-Jamu-Susuk-Dara-JSD-920536694726281/ untuk maklumat lanjut

    ReplyDelete
  16. Salam admin. Tumpang Iklan:-

    Sayangi dan hargai suami anda. Jangan biarkan suami cari lain atau makan luar.
    Ikuti blog kami untuk promosi istimewa sekarang.
    Hanya untuk 10 pelanggan terawal.
    Wanita cantik bermula dari diri :)

    [BESARKAN BUAH DADA, BESARKAN PUNGGUNG, RAWAT KEPUTIHAN, KETATKAN FARAJ, KEMBALI DARA]

    ReplyDelete
  17. BOLEH DAPATKAN DARI KAMI FEMININE WASH INI DI :
    www.littletotsbabyshop.com

    ReplyDelete

Countings...

Daisypath Anniversary tickers