Followers

Iklan kejap..hehe

Follow my personal FB

Monday, November 05, 2012

Nak beli breastpump ape nih??Tolong!!!!

Minggu terakhir bekerja sebelum start cuti. Hoyeahhhhh!!! Tapi keje byk plak sbb nak closing account, handover keje, tinggalkan wasiat kt anak buah, etc... Takpe2. Demi nak cuti aku sanggup mengharungi minggu yg busy ini!! Fighting!! :)

Alhamdulillah semalam aku dpt rezeki sikit. Actually aku mmg da niatkan duit yg aku dpt ni utk beli brg2 baby. Tapi...bila da dpt ni aku confuse nak beli apa sbb almost 95% brg2 da complete. Semalam berfikir2 nak beli apa dgn duit tu... Akhirnya aku decide nak beli breastpump. FYI aku da beli medela harmony (manual) tu & buat sementara nak pinjam SIL pny Avent ISIS Duo (automatic) punya tu. Tapi...kalau ada rezeki ni ape salahnye beli sendiri kan? Pinjam org pny lama2 pun xsdp jugak...

Tapi kan...aku confuse nak beli breastpump ape.....Kat bwh ni antara breastpump yg aku tgh consider :

Medela Freestyle
* Harga mmg paling mahal la. Tp review cambest je.. Budget Insyaallah cukup...Tapi kwn2 advice yg membazir beli FS.Better beli Swing. Duit tu boleh buat beli benda lain lagi....Owh..Confuse nyeeeeeee......


Medela Swing
* Ni pun cambest. Boleh convert jadi double pump kan? So far macam ni la pilihan terbaik setakat ni...Kwn2 pun suggest yang ni. Owhhhhhhh...patut ke aku beli yang ni???

Spectra Dew 350
* Review cakap pump ni senyap je... Cuma yg xbest nye die berat. Adehhhh....berat sgt ke berat yg larat lagi nak pikul pegi ofis hari2 eh??

Ameda Lactaline
* A friend of mine guna. Dia ckp bagus. Harga lebih kurang swing. Dlm RM8++. Review pun macam ok. Cuma xcomel sgt lah. Eh. Tetibe. Nak pump susu ke nak pump comel sbnrnye nih? Hahahaha...

TOLONG!TOLONG!!! Aku sgt confuse nak beli breastpump yg mana.... Ada cadangan??????Harga sila pastikan bawah RM2k. Sebab balance aku nak beli benda lain. Budget RM2k sahaja. Sekian... Terima kasih. Hehehe...

12 comments:

  1. hmm i guna swing.tp xde maknanya nk convert double pam.leceh.last2 i byk guna avent manual pam dr swing. trus me.avent manual pam jugak yg best. BUT since u have extra budget,beli je la FS tu.dh rmai kata if pkai FS susu byk. pdhal ade je pulak org yg pkai FS tp susu dpt sikit.doink!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bab susu byk ke sikit tu..susahla nak tentukan dgn pam.sbb tu rezeki Allah kan?tp bab pam ni more kpd convenient sbnrnye. Hehe...Swing leceh eh nak convert double pump?ala...kena study plak camne nak convert jd double pump ni.huhu..

      Delete
  2. I agreed with lisa, I ada freestyle tapi guna masa kat opis ja sebab nak cepatkan..tapi avent manual memang best..hasil pun banyak skit dari FS..suke guna avent manual kat rumah..masa rilek2 tu bole guna..hehehe..

    tapi FS ni sangat berguna la, sb bole buah hand free..leh buat kerja lain..kalau ada duit go for FS la..avent manual tu buat sampingan..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. manual dah ada.tp i beli yg medela harmony tu.nk cari yg auto, double pump sbb nak jimat masa + tenaga.hehe..so kalau kt ofis mmg convenient guna FS la eh?oraite..i'll keep that in mind.tq dear... :)

      Delete
  3. i dah pakai avent manual, spectra n fs n ada sedikit info pasal swing. for me, berbaloi kalau u beli fs... avent pun bagus tp penat n u akan pikir 'alangkan bagusnya if avent ni letrik'..
    then spectra plaks, ok...mmg senyap...TAPI kalau u willing to sacrifice n dok menepek kat plug... mmg ok la. mcm i, pakai spectra buat jadi malas nk pam sbb kena pikul bp n cari plug.so production susu sangat worst.
    i beli fs... sangat berbaloi sbb mobile n hands free.actually swing n fs sama...sb brandnya sama cuma...
    a)part swing kecik2, ssh nak basuh n handle compare fs part dia besar n senang sgt nak basuh
    b)fs boleh hands free, pastu batt pakai re-chargeable tak mcm swing pakai batt biasa, ringan, complete set dgn bag n cooler bag n icepack n 4 storage bottle, n boleh buat double n single..senang plak tu.kalau swing nak convert jadi double org kata senang rosak
    (c) double pump jimat masa... duration 10-15min dah complete both breast.. tp swing 15min kanan 15min kiri...kalau pump sebelah, sebelah lagi basah. kalau double pam..production pun bagus...

    gituuu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhhh!!!dear...tqvm!! komen u plg membantu setakat ni. sbb u bg comparison, pro & cons sekali.kwn2 lain just bg opinion based on pump yg dorg pakai je so xle compare dgn pump lain.. thanks eh... :)

      Delete
  4. klu u ada duit baik beli fs, i mcm dh niat nak beli fs untuk second baby nanti, menyesal sgt sbb masa dlm pantang dulu, mmg tak sempat buat stok byk2, baby kejap nangis, kang nak uruskan diri sendiri lagi, nak uruskan baby lagi, baby takmo tido lah, i baru nak pam dia dah bangun, stok mmg sikit je bila naik kerja, so skrg baby dah campur susu formula, klu dpt fs, boleh handsfree smbil buat kerja lain, klu pump lain tu kena ngadappppp je tak boleh buat kerja lain. but still it's up to u, ni ikut pengalaman i lah. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq dear.... bloggers most recommend FS tp kwn2 sekeliling most cakap membazir sbb mhl sgt.2 yg confuse tu.tp salah satu sbb i nak beli fs ni sbb mobile la.senang nak pam smbil buat keje kt ofis nanti...thanks eh.. :)

      Delete
  5. ala malin,kl da ada bajet xd la istilah membzir lagi.hehe..beli jer FS..kl yana ada bajet gitu confirm da beli da.tgok mbr2 pakai peh mmg jeles jer...ramai yg invest utk anak ke-2 since masa anak pertama takut2 nak invest..pastu nyesal sbb tak beli awal2 masa anak 1st..pump ni pon bergantung pada keje..kl mcm yana duk je kat meja xd problem kot even kl pakai manual..xd org kacau..eheh..tp kl keje yg ramai pengacau n kena bangun2 ni mmg kena la beli yg memudahkan..brgantung pada lifestyle individu =)

    ReplyDelete
  6. I pakai FS...ni nk masuk 2nd baby insyallah FS gak...alhamdulillah x penah problem lg.. If u ade budget for FS, go for it..coz it's dable pumping. Kalo swing xleh convert to dable becoz die bukan heavy duty, not meant for dable pumping...kalo x moto die mudah rosak..ni experience my fren yg gune almost sume product medela..If u dh gune nanti u akan rasa sgt worth it..

    ReplyDelete
  7. If u have budget go for fs.i.m using it n totally satisfied.sgt berguna kalo tgh time keje banyak kita boleh pam sambil wat keje..best kan.i nnti nak wat xket review pasal fs but tkde masa nk naip skang ni.boleh blog hopping ja.huhu

    ReplyDelete
  8. nak tanya u dh beli ker belum fs??? berapa price...tq

    ReplyDelete

Countings...

Daisypath Anniversary tickers