Followers

Iklan kejap..hehe

Follow my personal FB

Monday, August 05, 2013

4 jenis susu keluaran Fonterra ditarik balik dari pasaran Malaysia. Tapi...tahukah korang...

Aku tau ramai yang dah tahu or baca artikel mengenai produk keluaran Fonterra yang tercemar. Untuk tahu product yangditarik balik di Malaysia korang boleh click untuk baca artikel dari MyMetro : Danone Dumex tarik balik produk

Tapi...tahukah korang sebenarnya masalah ni telah pun dikenalpasti sejak Mac 2013 tetapi cuma dimaklumkan kepada public & diambil tindakan sekarang? Sumber : The Wall Street Journal


Tahukah korang Nutricia Karicare adalah product yang disahkan mengandungi bakteria yang boleh menyebabkan botulism? Tahukah korang bahawa Botulism boleh menyebabkan nausea, vomiting and diarrhoea, paralysis and death. Berita mengenai Nutricia Karicare ini tak disebarkan secara meluas di Malaysia. Boleh baca di The Star Online. Tetapi berita ini disahkan oleh Bloomberg bahkan China & Russia telah melakukan larangan import masuk bagi product ini dan juga product Fonterra yang lain. Australia jugak dah pun menguatkuasakan larangan pembelian bagi product Nutricia Karicare ni. Sumber dari The National Business Review.

Tahukah korang bahawa Anmum, Anlene & Anchor/Fernleaf juga merupakan product keluaran Fonterra? Tak percaya? Boleh tengok kat website mereka sendiri. Fonterra Global. Tetapi product2 ini dikatakan selamat oleh Fonterra Malaysia. Sumber dari News Straits Times.

Tahukah korang perkara ini terjadi kerana etika pengilangan yang tidak bersih menyebabkan salah satu paip yang mengeluarkan 3 batch of concentrated whey protein tercemar dengan Clostridium botulinum yang boleh menyebabkan botulism. The batches of whey product have been on sold and mixed with other ingredients to form 870 tonnes of consumer products sold in a variety of markets. Terdapat 8 company seluruh dunia yang disahkan mengimport product dari Fonterra tercemar ini tetapi nama company tersebut dirahsiakan. Bolehkah kita pastikan product2 keluaran Fonterra yang terdapat di Malaysia ini bukan salah satu dari 8 company tersebut?

Waspadalah mengenai apa yang kita beri sebagai makanan untuk anak2 kita. Kalau apa2 terjadi mungkin Fonterra akan memberikan pampasan kepada keluarga terlibat tapi kesannya hanya boleh ditanggung seumur hidup oleh mereka yang terlibat. Mari fikirkan...



No comments:

Post a Comment

Countings...

Daisypath Anniversary tickers