Followers

Iklan kejap..hehe

Follow my personal FB

Monday, September 23, 2013

Rumahku bukan rumahku.. Huhu..

Oh I wish, I wish... I had the money to splurge...
I wish I had the money to spend...
Huhu...

Aku tak tau nak cerita apa.
Nak cerita pasal rumah?
Still struggling...

Aku & Mr H beli rumah.
Tapi bukan rumah yang kitorang akan pindah / duduk.
It's more to investment.
Investment dunia & akhirat. Boleh gitu?? Hehehe..
Rumah tu kitorang akan/sedang sewakan.
Kepada penghuni rumah sedia ada.
Tapi takde untung ke apa.
Kitorang akan sewakan ikut harga monthly payment kitorg pada bank+maintenance fee.

Sebenarnya kalau ikut harga market, sewa mungkin lebih tinggi dari tu..
Tapi kitorang tak sampai hati nak bagi sewa tinggi2..
Sebab husband kakak tu sakit buah pinggang.
OK. Kesian.. Dia mintak sewa lagi rendah. Tapi memang kitorang tak boleh bagi..
Sebab kitorg pulak kena tambah duit bulan2..

Mula2 ingat nak beli rumah ni, then duduk 2-3tahun before beli rumah lain..
Tapi sebab kesiankan penyewa sedia ada, kitorg tak jadi pindah masuk..
Teruskan je la sewa...
Itu je yang kitorg mampu buat..

Nampaknya kitorang yang terpaksa cari rumah lagi..
Savings dah habis utk deposit rumah aritu..
Mr H cakap kena start saving balik untk 2nd house..
So no more splurging & spending
No more vacation & holiday
No more handbags & shoes

Hidup sekarang adalah menyimpan & menyimpan duit..
Orang keliling semua pegi holiday, shopping, beli kereta, motor..
Kita duduk diam2 kat rumah...boleh?

Aku ada terbaca somewhere.. Yang perkahwinan ni ada fasa2 dia...
5 tahun pertama adalah fasa struggle..
Lepas 5 tahun baru fasa stable..
Baru 2 tahun kitorang kawin..
Nampaknya 3 tahun lagi lah baru boleh pegi vacation.
Hahahahaha....

Takpelah...demi kesejahteraan di hari tua..
Struggle pun struggle lah!!!


Gambar2 apartment yang kitorang baru beli. Tapi ni semua dari gugel. Sebab aku tak amik pun gambar apartment kitorang tu. Segan dengan penyewa. Keh3...
 

Ada guard & reserved parking lot
 
 
3 bedroom & 2 bathroom
 
View cantik. Kitorang punya unit tingkat 13. Tinggi lagi dari ni..
 
Rumah kecik je... tu je yang mampu sekarang. Hehe..
 
Dari depan pintu
 
Ada swimming pool, nursery, dobi & mini market kat bawah. Location pun ok. Ada bas lalu ke KTM Batu Caves atau LRT Gombak.


Huaaaaaa....takde harapan nak duduk rumah sendiri.
Unless penyewa ni tak setuju dgn rent yang kitorang offer..
Maka baru dia pindah keluar & aku dapat pindah masuk rumah sendiri..
Kalau dia rasa ok dengan rent yg kitorang offer...
Nampak gayanya sampai ke tua lah aku duduk dgn mertua.
Huaaaaaaa.... (T_T)

11 comments:

  1. kalau penyewa baru boleh la bagi harga ikut market. tapi kalau penyewa lama mcm susah la sikit. kesian pun ye. tapi mungkin hati senang sikit sbb tau dia istiqamah byr sewa. kalau penyewa baru taktau lagi ragam dia camne. kalau terpaksa jugak naikkan harga, jgn la tinggi sgt daripada harga yg dia byr skrg. takpe la mana tau lagi 3 tahun dah blh beli aset hartanah yg baru pulak =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sbnrnya takde niat nak sewakan pun..mula2 ingatkan utk duduk sendiri..
      tp sebab kesian dgn penyewa sedia ada tu yg xjadi nak pindah masuk..
      trs sambung sewa je la..
      tapi sewa mmg terpaksa naikkan depends on monthly payment kitorg...
      bukan taknak bagi ikut rent skrg (yg dia cakap dia byr ps owner lama)
      tapi rent tu tak masuk akal sgt..
      kitorg mmg tak mampu nak bagi..
      apa2 pun depends pd penyewa tu.kalau dia tak setuju kitorg akan bg time utk dia pindah keluar..
      kalau dia pindah keluar,kitorg pindah masuk.hehe..

      Delete
  2. wow masuk rumah baru jugak~ vahhh tahniah syg~

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum lagi rara..belum tentu dpt pindah masuk pun.
      rasanya macam kena cari rumah lain lagi.hehe..

      Delete
  3. gud investment...
    and you are lucky sebab boleh duduk dengan PIL...
    save duit rumah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg la boleh duduk dgn PIL tapi...tak syok.tetap nak duduk rumah sendiri kalau boleh..
      nampaknya kena mencuba lagi.hehe..

      Delete
  4. salam kenal..br follow sini..bestnyer rumah tu kan..nampak selese sgt. tapi kesian jugak kt penyewe lame tu.. n kesian jugak kt korg.. apekate tlg carikan rumah murah skit tuk penyewe lame..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..tu la..mmg kesian kt dia.tp tgh fikir lagi apa nak buat..huhu..

      Delete
  5. cantik yer rumahhhh....bagus lah ada invsestment masa depan...sgt2 tertarik...moga Umi QI pun boleh jadi macam dear :)

    ReplyDelete

Countings...

Daisypath Anniversary tickers