Followers

Iklan kejap..hehe

Follow my personal FB

Friday, March 07, 2014

Kisah hari2 terakhir seorang sahabat. Dari kacamata si isteri. Ajid ~ Al- Fatihah...

Harini aku terbaca Bonda Juwita share post dari seorang sahabatku, Azizah Hasanan... Aku baca dari Episod 1. Dan setiap episod airmata aku mengalir. Kenapa? Kerana aku kenal Ajid.

Episode 26 -AKHIR-

(Perginya Seorg Suami)

19/07/2013 (Jumaat)
Puasa Day 10...

....Pak Din pd mulenye dah bgtau, dia akn pulang waktu tu n mntak ak bgtau klo jd pape.. Xlame lps tu pak din pon beransur pulang.. Tp rupenye pak din cume stay kt tgkat 3 je.. Keadaan agk lengang masetu n ak xlengah.. Terus ambil mulekan bacaan yaasin di sisi suamiku.. Ak nmpak sahabat ajid 'Akhi' smpai.. Dia pon xlengah, terus ambil wuduk n bacekan yaasin.. Bacaan yaasin bersahut2an.. Selesai bacaan yaasin, ajid bisik kt ak minta ak ambilkan wuduk utk dia.. Ak boleh agak dah ape y dia nk buat.. Ak terus lapkan anggota wuduk dia n bisik kt dia, "ayah buat solat taubat tau yah..".. Ajid angguk bagai mmberitahu, mmg itu la y dia nk buat.. Ajid selesaikan solat taubat.. N xlame slps tu, azan magreb berkumandang.. Mase tu ak hanya minom sedikit air je utk berbuka puasa.. Tp dah xrase ape dah air tu..Waktu ni agak lengang sbb dah habis waktu melawat.. Pd ajid ak pesan, solat magreb dulu.. Tp dia mntak ak ambilkan lg wuduk dia.. Ak turutkan aje.. Sdg dia solat, ak pon terus ambil wuduk dan solat sama.. Slps tu, ak smpat call En Amir (Boss guard HSI), ak bgtau dia ttg keadaan ajid, n mnta dia tlg bg kebenaran masuk wad kt sesiapa saja y nk melawat ajid.. Syukurr sgt urusan y ni dipermudahkan..

Kemudian ak ulang kembali bacaan yaasin di sisi ajid..Selesai bacaan kali ni, dia buat isyarat 'petak' kt ak.. Sumpah ak yakin xkan ad org y paham ape y dia nk mase tu kecuali ak.. Ak terus capai Al-Quran y sememangnya berlapik n ak serah kt ajid.. Itu adalah Al-Quran pemberian ajid utk ak mase hari pernikahan kami dlu.. N kini, ak serahkan kembali Al-Quran tu pd dia.. Dia pelok Al-Quran tu seeeratnya.. Ad bbrp kwn y dtg tp ak dah xdpt fokus sgt.. Rabiatul y dtg kebetulan utk hantar kek y ak pesan pon boleh tergerak hati nk naek wad sbb dia wassap ak, ak xreply.. Mgkin dia pon agk terkejut bile naek wad je rupenye keadaan ajid dah agak teruk.. Pd bie smpat ak pesan utk bgtau kwn2 y laen.. Sbb ak dah xmmpu nk uruskan hal tu.. Slps tu seorg demi seorg ak lihat kwn ajid smpai.. Masing2 berganti2 bacakan yaasin di sisi ajid.. Ak lihat kwn2 dia y lelaki semua habis mengalir air mata.. Y perempuan apatah lagi..

Ak hnya sempat tulis 'Nazak' je kt mane2 grup wassap.. Selebihnya ak dah mampu utk mnjawab mane2 pertanyaan.. Nafas ajid mule turun naek tp bagaikan sdg bertahan menanti org2 penting dlm hidup dia.. Keadaan di wad juga dah mulai sesak.. Ak xtau bgaimana boleh rmi y dpt tau ttg keadaan ajid mlm tu.. Allah punya Kuasa.. Mggerakkan bnyk hati utk berkejaran ke hospital mlm tu.. Bacaan Yaasin masih bersahut2an.. Tabik ak kt sahabat2 kami.. Agak terkejut ak mase tu melihat sebegitu ramai kwn2 y dah smpai.. Usai azan isyak, ajid mulai nazak.. Pak din y ku sangka dah balek pon naek wad semula.. Pak din pun mulekan bacaan yaasin.. Xlame lps tu adek beradek ajid smpai.. Mak ajid y plg pnting.. Ak bgtau mak, suruh ckp ngan ajid, halalkan mkn mnom ajid, halalkan air susu utk ajid.. Suasana mmg sangat sayu.. Pak Din suruh ak ajarkan ajid mngucap.. Ak pegang tangan ajid dan mule menyebut 'Laailahaillallah'.. Ajid ikut dgn lancar.. Sempat dia bisik "Sakitttt mi." Allahh... Sedih.. Kami teruskan lagi mnyebut 'Laailahaillallah'.. Berulang2.. Tibe2 seseorg memeluk ak dr blkg.. Zue dah smpai.. Sahabat y sgt rapat.. Tp makin lama suara ajid makin tersekat2.. Ad air y keluar dr mulut ajid.. Ak lapkan.. Kemudian ak oleskan bibir dia dgn air y dah ak bacekan ayat2 Al-Quran.. N ajid kembali mnyebut Allah Allah Allah.. Makin lama makin kuat.. Allah Allah Allah Allah.. Allah.. Allah.. Kwn2 lelaki ajid mule mmbetulkan kedudukan kaki ajid supaya dia selesa.. Masenye semakin hampir.. Smakin hampir... Kire2 1 jam bertarung nyawa, akhirnya suamiku, MOHD YAZID BIN NORDIN kembali kerahmatullah pd jam 09:30 mlm.. Di sisi ak.. Di sini mak abahnye.. Di sisi sahabat2.. Di sisi kami semua.. Allah... Tiada daya dah ak...... Kehilangan y plg mnyedihkan.. Hilangnya seorg suami.. Sahabat.. Teman.. Imam.. Sungguh hati ak rapuh.....

Jenazah akhirnya di tutup sementara mnunggu staff HSI utk di bawa ke tmpt di mandikan dan di kafankan.. Keadaan wad semakin sesak.. Ad kwn2 y baru smpai.. Suasana sgt suram.. Tangisan di mana2.. Ak sgt mengerti betapa mereka juga merasa kehilangan.. Syukur ak masih mempunyai akal logik y masih waras.. Klu tidak, mgkin jugak ak dah pengsan waktu tu.. Ak terus berbincang dgn Pak Din bapak mertuaku soal di mana nt ingin di kebumikan.. Berlaku perebutan jugak mlm tu ttp akhirnya masing2 sebulat suara utk mmberi hak kpd ak mmbawa pulang jenazah ke kmpong halaman, Felda Taib Andak... Jenazah akhirnya di bawa ke tmpat memandikan.. X smpai 2 minit, ak lihat, wad dah kosong?? Eh, mane semua org pegi??? Y tggl mase tu cume bbrp org adek bradek ak n sahabat2 rapat ak.. Y laen semua dah mengiringi jenazah ke tmpt memandikan.. KORANG SEMUA TINGGALKAN AKU???? (buat lawak plak ko jijah..) Ak terus mngemas sgala brg2 ak utk di bawa pulang dgn di bantu adek bradek ak.. Akhirnya kami jua pergi meninggalkan wad 6C Katil 9 y penuh dgn bermacam2 kenangan...

Kami terus meletakkan semua brg ke dlm kereta n pergi ke tmpt memandikan.. Ramai.. Ye.. Masih ramai kt situ.. Ak bagai tiada daya nk meneruskan perjalanan seterusnya.. Kpd Basri ak pesan suruh jd wakil ak dlm proses memandikan n mengkafankan jenazah.. Ak dah xde daya mlm tu.. Ckuplah ak mnjadi org terakhir memandikan dia mase kt wad pd pagi tu.. Jenazah akhirnya di bawa pulang ke Felda Taib Andak sekitar jam 11:30 mlm dr HSI.. Mlm tu, ak memandu sendiri pulang ke rumah.. Ditemani along ak.. DRIVE SENDIRI.. Bkn tiada y nak bawak ak pulang, tp mase tu pd ak, biarlah ak y habiskannye sndiri...

Jenazah akhirnya smpai ke rumah org tua ku sekitar jam 12:30 mlm.. Dan diletakkan di ruang tamu.. Allah.. Lemahnye rase mase tu.. Ak terus membersihkan diri, mandi dan duduk sekejap di sisi jenazah.. Ayahhh..... Sebak dlm hati ak mase tu hanya Allah y tahu.. Kehilangan di bln ramadhan, pd saat org laen enak berbuka puasa, pd saat org laen mgkin sdg mmbuat persiapan raya.. Allah..

Kami berganti2 an mmbaca yaasin di sisi almarhum sementara mnunggu pagi.. Kami bersahur ala kadar je hari tu.. Untung along duduk sblh rumah je boleh tlg masak.. Lebih krg pukul 6 pagi, ak tergerak hati utk mmbuka bahagian muke almarhum y masih bertutup.. Ak kuatkan jugak hati.. Bile ak bukak, Ya Allah, suamiku seperti sdg tidur je sambil tersenyum... Allah Allah Allah.. Beruntungnya dia.. Seawal jam 7 pagi, dah ad kwn2 dtg ziarah.. Ak hnya mampu duduk di tepi dinding bg memberi peluang insan2 lain melihat wajah almarhum buat kali y terakhir.. Semakin lame semakin ramai org.. Dan ak xpernah jangka akn sebegitu ramai y sudi hadir ke hari pengebumian almarhum.. Tahlil ringkas diadakan utk almarhum dan kemudian jenazah di bawa ke surau seelong utk disembahyangkan.. Kat sini 1 lg perkara y buat ak terharu.. Almarhum di sembahyangkan oleh kire2 200org jemaah.. Pak imam juga sudi menunggu jemaah2 y masih tertinggal utk berwuduk.. Selesai solat jenazah, jenazah di bawa ke Tanah Perkuburan Felda Taib Andak.. Ye.. Luar biasa ramai.. Sgt ramai y hadir pd hari tu.. Beruntungnya kamu suamiku.. Begitu skali penghormatan terakhir utk kamu.. Talqin di bacakan dlm suasana y penuh sayu.. Imam y membacakan talqin itu pula adalah tok kadi y menikahkan kami dahulu.. Imam Asman Sarpin.. Allah.. Kuasa Allah yg menetapkan.. Akhirnya jenazah Almarhum suamiku selamat dikebumikan sekitar jam 11 pagi.. Maaf, xtgk jam mase tu.. Rmi y mnangisi.. Sungguh..

Cume seperkara yg membahagiakan ak, perginya Suami ku dlm keadaan Husnul Khotimah.. Sempat Solat Taubat, Smpat Solat Magreb, Sempat Memeluk Al-Quran dgn mulut y tidak pernah lekang dari kalimah "Allah Allah Allah"... Perginya di bln Ramadhan.. Pd hari & Bulan y mulia.. Kamu sungguh Istimewa Yazid.. Tersangat Istimewa.. Redha kamu menerima ujian Allah telah mmberikan ganjaran y sgt hebat utk diri kamu.. Berbahagialah kamu di sana Sayangku....

Insan HEBAT
ALLAHYARHAM HAJI MOHD YAZID BIN NORDIN
15/08/1985 ~ 19/07/2013
 

Kalau korang nak baca dari episod 1, boleh bukak FB jijah.. Aku tak sanggup. Sebab memang berderai2 airmata aku. Kalau korang yg tak kenal ajid pun boleh meleleh airmata..bayangkan kami yg mengenali dia?
 
---------------------------------------------------------------

Tiba2 aku terkenangkan arwah Ajid. Aku kenal arwah Yazid. Kitorg keje sama2 kat CIQ dulu. In fact, sampai akhir hayat dia, dia masih staff GFM. Masa dia sakit & meninggal dunia..aku tak berkesempatan melawat. Sebab aku dah kat KL. Eusoff pun kecik lagi masa tu..

Subhanallah.. arwah mmg seorang yg sgt2 baik. Dulu, kitorg satu geng. Sama2 sengal. Kalau aku tension, dia selalu dtg sambil sengih2.. Pastu buat lawak bodoh. Kdg2 bila dah petang, masing2 sume da serabut, kitorg lepak2 makan sama2 or merayap sama2... Pastu buat benda2 merepek, gelak2 mcm org gila.. Hehe..

Arwah selalu tolong aku. Dan aku ingat...aku selalu buli dia. Bukan buli apa pun..aku selalu mtk tolong dia. And dia selalu willing to help. Dulu aku, aja, asmah, ajid, ajib, abg hisham, baba, ain..kitorg satu geng. Kadang2 pegi karaoke sama2. Siap boss join lagi! Hehe..

Those were the good times.. Kadang2 kita tak sangka org tu boleh pergi macam tu je kan? Allahu akbar... Cara kematian dia.. Memang syahdu. Tabah sungguh jijah.. Aku memang salute dgn jijah.. Kalau aku yang ada kat tempat dia.. aku tak tau lah. Cukup kuat ke aku??

Arwah Mohd Yazid Nordin dalam kenangan :
 
 
Ni office kitorg dulu. Snap dari tempat aku. Tempat Ajid? Tu. Belakang arrow tu..

Sports Day. Team dari CIQ. Ajid sebelah aku.

Kick-Off @ Cherating. Arwah Ajid depan sekali.

Ajid..dengan geng2 perempuan. Hehe..

Dalam each group picture..aku baru perasan. Arwah selalu dekat dgn aku. Maybe sebab kitorg ngam kot. Selalu gelak sama2. Arwah da mcm abang aku dah..
 
Aku & arwah Ajid..
 
First of all ,aku nak mintak maaf sebab post gambar ni. Tapi.. aku just nak korang jadikan panduan & contoh. Semua gambar kat atas adalah gambar2 masa dia hidup,sihat.. Dan kat bawah ni gambar dia di akhir hayat dia, selepas dikafankan.. Kalau korang taknak tengok jangan click ye.. :


 

Subhanallah... wajah dia tenang, cerah, bercahaya.. Macam tengah tido sambil tersenyum.. Meninggal di bulan Ramadhan, di hari Jumaat. Beruntung sungguh dia.. Kita macammana??

 
Al- Fatihah Yazid.. Semoga kau tenang di sana.. Thank you for being such a wonderful friend. Those times all of us spent together are the best times I ever had. Working with you is such a pleasure. You're a great friend, a good colleague & a wonderful man..
 
To Azizah.. semoga terus tabah. Semoga terus kuat menghadapi hari2 mendatang.. Jijah wanita yang kuat. You're such an inspiration.. We (me & our friends) are sorry that we don't talk much about Ajid anymore. It's not that we've forgotten him. But sometimes it's too painful for us. And we're worried that we might bring back those sad memories to you.. Keep holding on. We're always cheering for you.. :)
 

4 comments:

  1. baru je baca kisah ni..
    kawan awak ey?
    kita tau dari group penduduk kulai..
    sedih dan terharu sebab kuatnya semangat diorang lalui pengalaman yang macam ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye dear..kawan sy & hubby..
      sedih kan?tabah sungguh isteri dia.. :'(

      Delete
  2. baca sambil psiko minda sendiri jangan nangis, jangan nangis..last2 empangan pecah..isk..kuatnya dia menghadapi dugaan..Al-Fatihah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduhhhh...kalau org yg xknl pun boleh menangis bila baca..
      bygkan kiotrg yg kenal dia?mmg dah berderai2 airmata..
      xsanggup.. semoga isteri dia terus tabah.. :'(

      Delete

Countings...

Daisypath Anniversary tickers