Followers

Iklan kejap..hehe

Follow my personal FB

Friday, July 04, 2014

Masalah hilang ingatan

Tadi Rara tanya aku harga kuih Tepung Pelita tu kat FB. Aku boleh jawab dengan confident, kat bazar Danau Kota, temapat yang aku beli tu harga dia RM2.50 utk 5bijik. Tempat2 lain? Entah. Harga tahun lepas? Entah.

Aku ni memang ada masalah nak mengingat harga. Especially barang2 yg dibeli sekali sekala dan terutamanya yang bukan guna duit aku. Hehehe.. Serious weyh. Aku bukan tipu tau. Memang masalah dari kecik ni.

Aku macam ada selective memory. Mana yang aku rasa penting, aku ingat. Mana yang bagi otak aku tak penting, aku lupa terus! Kalau korang tanya harga barang yang aku beli sendiri pun, kalau dah lebih dari 3 hari mesti aku teragak2 nak jawab. Kalau jawab pun mesti ade "kot" kat belakang. Sebab dalam otak aku dah mula kabur2 gitu.



Kalau aku pegi shopping & survey kedai2 yang ada..aku ingat time tu je. Lepas balik tu aku lupa terus. Mr H dah paham sgt perangai aku ni. So selalunya aku amik gambar harga untuk bg aku ingat. Kalau sape2 nak mintak recommendation tempat shopping murah ke ape..mmg aku bukan tempat yang baik. Sebab semua harga aku main ingat vaguely je. Macam kalau harga dia RM65.70 nanti aku boleh ingat harga dia RM76.50.. Faham tak?? Hehehehe..

Sejak jadi mak ni aku rasa harga benda2 yang paling aku ingat adalah harga susu & diapers anak. Penting wooo!!! Dan apps Smart Shopper serta Tesco online kat phone banyak tolong aku. Hehehehe..

Korang ada masalah ni tak?? Aku pun sebenarnya pelik tau. Aku ni accountant. Patutnya aku kena la alert dengan harga2 ni kan.. Tapi aku sangat fail ye. Kalau boss tanya invoice itu, ini berapa, quotation company tu bagi, company ni bagi..semua aku kena refer satu2. Kesian kan?? Hehehe..

Sebenarnya selain bab harga, bab2 lain pun aku fail gak nak ingat tau. Tapi bab harga barang memang paling teruk laaaa... Masalah azali!! Huhu... Maybe sebab tu aku suka blogging. Sebab aku boleh record ape je yang aku nak kat sini. Susah2 nak cari boleh refer balik. Huhu.. Betul tak? :)

P/S : Salam Jumaat & Salam Ramadhan semua.. jangan lupa harini puasa tau!! Hehehe..

2 comments:

  1. hahha.. kita sama je... susah nak ingat harga... ko ok gak harga pamper dan susu ingat. aku non hado nak ingt... =D bila tulis offer or sale baru aku thu tu murah.

    ReplyDelete
  2. Eh sama la ngn i babe.i ingt apa y i rs penting je.y x penting,hilang cmtu je.klu survey2 ni tp x catat mmg buang ms jela utk i sbb mmg x ingt.haha

    ReplyDelete

Countings...

Daisypath Anniversary tickers